Jussi tutkijavierailulla Englannissa – Teknologiaa eläimille Milton Keynesissä

Julkaistu 20.3.2017
Teksti ja kuvat: (c) Jussi Lehtonen 2017

Viime kevään vierailullani Itävallan Grazissa ryhdyin jo suunnittelemaan seuraavaa vierailukohdettani. Löysinkin kiinnostavan kohteen Englannista, Milton Keynesin kaupungista, jossa Open Universityssä toimii tohtori Clara Mancinin johtama Animal Computer Interaction Lab, ACI. Kirjoittelimme tri Mancinin kanssa pitkin viime talvea ja lopulta lensin Turusta Tukholman kautta Heathrowlle 13.3.2017. Vierailuni täällä Milton Keynesin kampuksella kestää 24.3.2017 asti.

 

Tutkimusta eläinten ehdoilla

Huolimatta siitä, että en tuntenut tutkimusyksiköstä (tai koko kaupungista) ennestään ketään, olen saanut täällä todella hyvän vastaanoton. Tri Mancini aloitti kanssani parin viikon mittaisen pienen projektin: videokamera tallentaa, kun opetamme seitsenvuotiaalle Zena-koiralle oven avaamista nappia painamalla. Meitä kiinnostaa koiran suhtautuminen opetustilanteeseen ja sillä onkin vapaat jalat poistua paikalta milloin haluaa. Lisäksi on kiinnostavaa nähdä, miten nopeasti ei-enää-aivan-nuori koira oppii avaamaan oven (noin 1,5 tuntia). Mietin tätä myös oman tutkimukseni ja tulevaisuudentutkimuksen näkökulmasta: miten ikäihmisten ja avustajaeläinten tulevaisuudessa voitaisiin nähdä vaihtoehtoja kotikoulutuksessa, yhdistettynä eläinlähtöisesti kehitettävään ja kehitettyyn teknologiaan. Ihmiset elävät teknologisoituneessa ja yhä vain nopeammin teknologisoituvassa yhteiskunnassa, eivätkä kanssamme yli 10.000 vuotta asuneet koirat ole tästä kehityksestä irrallaan.

(c) Jussi Lehtonen 2017
Zena-koira harjoittelemassa oven avaamista. (c) Jussi Lehtonen 2017.

Tarkennuksena niille, jotka miettivät että minkälainen ”lab” tämä oikein on:
koirat, jotka tekevät yhteistyötä tutkijoiden kanssa asuvat kotonaan ja käyvät täällä vain lyhyillä vierailuilla, jos tarve vaatii. Esimerkiksi syövänhaistelua ei voida toteuttaa koirien kotona. Eläimillä on myös oma vapaa tahto olla kuten haluavat. Zenakaan ei aina halunnut harjoitella oven avaamista – ulkoilu saattoi olla kiinnostavampaa, ja silloin lähdimme lenkille! Täällä olevia tutkijoita kiinnostaa myös konkreettisesti se, minkä muotoisia, miten herkkiä, mistä materiaalista ja miten sijoitettuja nappeja koirille pitäisi tehdä. Lähtökohtana on siis tehdä tutkimusta ja löytää ratkaisuja käyttäjän eli siis eläimen näkökulmasta käsin.

Open Universityn kampus on laaja ja monipuolinen. Täällä on valmistettu laitteita Rosetta-luotaimeen ja kehitetty opetusteknologiaa – sekä paljon muuta. Koska kyseessä on Open University, perustutkinto-opiskelijoita ei juurikaan täällä näy (paitsi jos on jonkin koulutusohjelman lähipäivä). Sen sijaan täällä on paljon jatko-opiskelijoita, joista esimerkiksi joku tässä samassa talossa tutkii kissojen gps-paikantimia, joku toinen puolestaan sähköautoilua.

Sain työpisteen Jennie Lee -nimisen rakennuksen toisesta kerroksesta. Täällä on vähän omaa Turun yliopiston työpistettäni vastaava tila, jossa on noin seitsemän istumapaikkaa. Oma työpisteeni sattui ikkunan viereen ja sehän on vain hyvä asia: kevät on täällä paljon pitemmällä ja esimerkiksi kirsikat ja narsissit kukkivat jo. Täällä kaikki ovet ovat lukossa ja kaulassa roikkuu tunnuskortti – sellaisia ei meillä Turussa ole. Turvallisuus on muutenkin otettu huomioon todella hyvin: sain elämäni ensimmäisen koulutuksen siitä, miten poistua rakennuksesta tulipalon sattuessa, minne mennä ja mihin soittaa jne. Tämä kaikki tapahtui ensimmäisen vartin aikana saapumisestani ja sen tuli henkilökohtaisesti minulle antamaan eräs talossa työskentelevä henkilö, kenen tehtäviin perehdytys kuului. Vasta tämän jälkeen minut päästettiin tutustumaan tiloihin tarkemmin ja aloittelemaan keskusteluja tri Mancinin kanssa.

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Jennie Lee -rakennus Milton Keynes Open Universityn kampuksella. Oma työpisteeni sijaitsee tämän rakennuksen toisessa kerroksessa. (c) Jussi Lehtonen 2017.

Milton Keynes, Oxford ja Newport Pagnell

Milton Keynes viettää tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviään. Se lienee nuorin kaupunki, missä olen koskaan vieraillut! Kaupungin rakentaminen on siis aloitettu vasta 1960-luvulla ja nyt se on jo isompi kuin Turku. Vanhoja rakennuksia on vähän, täällä kampuksen keskellä on Walton Hall, joka on yrjöjenaikainen kaunis rakennus. Muut kampusrakennukset ovat kaikki muutamalta viimeiseltä vuosikymmeneltä. Alueen vanha kappeli on kampuksen laitamilla, missä on myöskin pieni joki, polkuja, kävelyteitä sekä iso niitty, jossa Zena-koirakin on päässyt juoksemaan. Asun hotelli Hiltonissa, joka on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä kampukselta. Muuten tällä alueella on vain metsikköjä ja kävelyteitä sekä omakotialueita, ruokakauppojakin on vain pari kolme siellä täällä. Milton Keynesin varsinainen keskusta on melkein 10 kilometriä kauempana, mutta siellä on lähinnä kauppoja ja toimistoja.

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Zena-koira kävelyllä kampuksen viereisen joen varrella. (c) Jussi Lehtonen 2017.

Aikataulu on ollut niin kiireinen ja täynnä mielenkiintoista tekemistä täällä yliopistolla, että vapaa-aikaa ei juurikaan ole jäänyt. Viikonloppuna sain kuitenkin lauantain kokonaan itselleni ja käytin sen vierailemalla läheisessä Oxfordin kaupungissa. Komisario Morsen ja Harry Potterin katsojat ovat nähneet siitä joitakin kohteita! Oxford on hyvin vaikuttava paikka vanhoine rakennuksineen ja valtavine, keskellä kaupunkia sijaitsevine collegeineen. En yhtään ihmettele, että sitä käytetään monien elokuvien näyttämönä!

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Magdalen Collegen kampuksella Oxfordissa. (c) Jussi Lehtonen 2017.

Oxfordin jälkeen pääsin sunnuntaina tri Mancinin vieraaksi hänen kotikyläänsä Newport Pagnelliin ihan Milton Keynesin kupeeseen. Alueella on vanha, keskiaikainen kirkko sekä hautausmaa, joki, niittyjä ja elävä pieni keskusta kauppoineen ja pubeineen. Sain maistettavaksi jotakin paikallista olutta samalla kun keskustelimme eläimistä, tutkimuksesta, yliopistoista sekä englantilaisuudesta. Kaikkineen vierailu on ollut jo ensimmäisen viikon osalta paljon paljon enemmän, kuin uskalsin etukäteen toivoa! Toinen viikko tutkimusta, keskusteluja ja asioihin tutustumista on vasta alussa – mutta sitten onkin jo aika palata takaisin Turkuun. Mukaan tältä vierailulta on tarttunut yhtä jos toistakin kiinnostavaa ajatusta ja ideaa!

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Newport Pagnellin vanha hautausmaa Milton Keynesin kaupungin ulkopuolella. (c) Jussi Lehtonen 2017.

 

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Walton Hall sijaitsee aivan Jennie Lee -rakennuksen vieressä, keskellä Open Universityn kampusta Milton Keynesissä. (c) Jussi Lehtonen 2017.

 

(c) Jussi Lehtonen 2017.
Merton Collegen rakennuksia sekä collegen pelikenttä Oxfordissa. (c) Jussi Lehtonen 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *