Opiskelijat pohtimassa avustajakoirien ja ihmisten viestintää

Kaksi kansatieteen ja neljä IT-laitoksen opiskelijaa rakentavat yhdeksän kuukauden ajan prototyyppiä laitteesta, joka voisi auttaa avustajakoiran ja vanhuksen yhteistä elämää. Projekti alkoi tammikuussa 2016 ja se päättyy syyslukukaudella 2016.

Turun yliopiston IT-laitoksella on jo pitkä kokemus Capstone-projektikurssien järjestämisestä. Opiskelijat saavat pienryhmissä purtavakseen oikean ongelman, johon he yhdeksän kuukauden aikana etsivät ratkaisua ja samalla rakentavat laitteita tai järjestelmiä. Tänä keväänä kurssille tarjottiin aiheeksi Eläinten toimijuus -tutkimushankkeen (SA) tutkijan Jussi Lehtosen teemaa avustajakoirien ja ihmisten välisestä kommunikaatiosta.

Avustajakoirat kiinnostivat neljää IT-laitoksen opiskelijaa, joiden ryhmään liittyi vielä kaksi kansatieteen opiskelijaa. Monitieteinen ryhmä ryhtyi tammikuussa kartoittamaan teemaa ja suunnittelemaan laitetta, jonka he tulevat kuluvien kuukausien aikana rakentamaan. Se voisi esimerkiksi seurata koiran hyvinvointia ja välittää siitä tietoa eläimen omistajalle. Ryhmän puheenjohtajana toimii kiinalainen vaihto-opiskelija Guanchao Li, jonka lisäksi mukana ovat Fei Meng, Xiaojun Mao ja Oskari Kivinen IT-laitokselta sekä Liisa Seilonen ja Jenna Ukkonen kansatieteen oppiaineesta.

Projektikurssilaiset avustajakoirien viestintää pohtimassa
Avustajakoirien viestintää pohtivan työpajan aluksi 17.2.2016 ryhmäläiset kokoontuivat ensin yhteiskuvaan. Kansatieteen opiskelijat Liisa Seilonen (vas.) ja Jenna Ukkonen sekä IT-laitoksen opiskelijat Oskari Kivinen, Xiaojun Mao, Guanchao Li ja Fei Meng.

Ryhmän työ on lähtenyt liikkeelle vauhdilla. Opiskelijat ovat järjestäneet keskenään sekä tutkija Lehtosen kanssa jo useita tapaamisia. Esimerkiksi helmikuun puolivälissä opiskelijat ja tutkija kokoontuivat yhteiseen työpajaan kartoittamaan ja ideoimaan erilaisia teknologioita ja laitteita avustajakoirien viestintäratkaisujen kehittämiseksi. Lopullisista tuloksista pidetään Capstone-kurssin tiimoilta esittelytilaisuus syksyllä ja ryhmä tekee tuloksistaan myös kirjallisen raportin.

Lisätietoja projektista (englanniksi):
projektiryhmän puheenjohtaja Guanchao Li, guanli@utu.fi.
Lisätietoja avustajaeläin-tutkimushankkeesta: tutkija Jussi Lehtonen, jussi.lehtonen@utu.fi.