Tutkimusmatkalla keväisessä Grazissa – Jussi Lehtonen vierailulla Itävallassa

Teksti ja kuvat: Jussi Lehtonen

Tutkimushankkeemme tarjosi Suomen Akatemian välityksellä minulle ja tutkija Tuomas Räsäselle mahdollisuuden lähteä ulkomaille tutkijavierailuille. Itse valitsin ensimmäiseksi kohteekseni Itävallassa sijaitsevan Grazin, jossa sijaitsee Karl-Franzens-Universität. Siellä toimii paikallinen kansatieteen laitos, Institut für Volkskunde und Kulturanthropologie, jota johtaa professori tohtori Johanna Rolshoven.

Grazin kansatieteen laitos sijaitsee yliopiston päärakennuksen tuntumassa Attemsgassella. Työhuoneeni sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, sisäpihan puolella.

Kahden kuukauden tutkijavierailuni jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen kuukausi 15.4.-14.5.2016 on nyt puolivälissä. Sen jälkeen palaan kolmeksi viikoksi Suomeen — toukokuun lopussahan on myös hankkeemme seminaari ”Animals Wild and Tame”. Toisen kuukauden vierailulle lähden 6.6. palatakseni lopullisesti kotimaahan 5.7.2016.

Saapuessani Turusta Tukholman ja Münchenin kautta Graziin, lämpötila hipoi täällä hellelukemia. Kevät on pitkällä ja esimerkiksi magnoliat ja kirsikat ovat jo lopettelemassa kukintaansa. Sittemmin lämpötila on laskenut 15 ja 20 asteen välille. Grazia suojaavat pohjoisen suunnasta Alpit, joten ilmastossa on ripaus välimerellisyyttä ja sää on toisenlainen kuin esimerkiksi eteläisessä Saksassa vuoriston toisella puolella.

Grazin linnavuorella kukkivat kirsikat.

Sain kansatieteen laitokselta oman työhuoneen vanhan kivitalon toisesta kerroksesta. Aivan yliopiston pääkampuksen vieressä sijaitseva laitos on miellyttävä ja kotoinen työpaikka; henkilökuntaa ja opiskelijoita täällä on hieman enemmän, kuin meillä Turun yliopiston kansatieteessä. Ensimmäisellä viikolla tutustuin työtovereihini sekä kaupunkiin muutenkin. Asun kahden kilometrin kävelymatkan päässä, Grazin vanhan kaupungin laidalla sijaitsevassa yksiössä, jossa minulla on tarvittaessa mahdollisuus myös työskennellä. Päivisin näkee kuitenkin paljon kaupunkia, kun kävelee vaihtelevia reittejä pitkin yliopistolle.

Juuri ennen huhtikuun loppua minulle varattiin esiintyminen laitoksen tutkijaseminaarissa. Esityksessäni käsittelen kansatieteen ja tulevaisuudentutkimuksen yhdistämistä kahden tutkimukseni, maaseudun palvelujen ja avustajaeläinten, avulla. Laitoksella työskentelee tällä hetkellä tohtoriopiskelijana Elisabeth Luggauer, joka myös saapuu Turun kansatieteen oppiaineeseen tutkijavierailulle tämän vuoden syys- ja lokakuuksi. Elisabethin koiriin ja kaupunkitilaan liittyvä tutkimus on tärkeä linkkini itävaltalaiseen eläintutkimukseen.

Esitelmäni kansatieteestä, tulevaisuudentutkimuksesta sekä avustajaeläimistä on samassa tilaisuudessa slovenialaisen tutkija Sara Pistotnikin kanssa.
Esitelmäni kansatieteestä, tulevaisuudentutkimuksesta sekä avustajaeläimistä on samassa tilaisuudessa slovenialaisen tutkija Sara Pistotnikin esitelmän kanssa. Mainos: Toni Krause.

Esitelmäni lisäksi olen jo sopinut myös tutkimushaastatteluja, joiden avulla kerään tietoa Itävallan avustajaeläimistä sekä esimerkiksi eläinten koulutuksesta ja ihmisten suhtautumisesta avustajaeläimiin ja niiden tehtäviin. Näin saan mielenkiintoisia näkökulmia , joita voin sitten miettiä ja verrata Suomen tilanteeseen. Alustavasti olen puhunut myös mahdollisuudesta järjestää kesäkuussa avustajaeläimiin liittyvän tulevaisuusverstaan. Sen avulla saan hahmoteltua paikallisen kulttuurin käsityksiä ja näkemyksiä avustajaeläinten tulevaisuudesta. Näitä moninaisia vaihtoehtoja voin sitten miettiä myös Suomen avustajaeläinten tulevaisuutta hahmotellessani.

Hyvää kevättä Suomeen!

Grazin yliopistolla 26.4.2016
Jussi

Grazin keskustasta näkyy myös linnavuorella oleva kellotorni.

Kaupunkia halkoo Mur-joki, jonka rannalla linnavuorikin kohoaa.

Linnavuorelta näkee kaupungin takana oleville vuorille.

Grazissa on paljon puistoja, kuten aivan keskustassa sijaitseva Stadtpark. Tämä kuva on työmatkani varrelta.